Vores ensomhed

januar 13, 2017
“Rige nationers lidelse er ensomhed. Rige nationers lidelse er indre sjælelig smerte. Det er særdeles relevant; det stikker dybt. Mennesker lider under det, og det er ligeså virkeligt som en opsvulmet mave, sultende mennesker eller sygdom og død”
 (Heidi Baker, Drevet af kærlighed)

Jeg er meget fascineret af missionæren Heidi Baker. Hun taler om en kærlighedsrevolution og at Guds rige starter i de mindste. Hun ikke bare taler, hun gør. Derfor får hendes ord en gennemslagskraft for mig.

Hun arbejder i den tredje verden men gad vide om hun ikke også ved noget om os i vesten. Rige nationernes lidelse er ensomhed.

Jeg mødte en kvinde i 70‘erne. Er gået på pension og skulle til at nyde tilværelsen med sin mand, men han blev syg. Hun brugte al sin tid på ham – og det giver god mening – indtil han døde. Nu er hun alene med sit store hus og sin kat. Der er en flink nabo, men familien har travlt og hun sidder alene hver dag.

Jeg mødte en anden kvinde. Hun er på min alder, frisk og glad. Har 5 børn der går i skole/børnehave og en mand, der er syg. Hun gik ud af 9.klasse og har ikke taget nogen uddannelse. Har aldrig haft andet arbejde end at passe børnene og manden. Hun har ingen veninder. Indtil hun møder min ven og mig. Nu har hun to venner.

Og så er der min egen ensomhed. At jeg tror at jeg skal klare alting selv. At jeg som leder, som præst, som sognemedhjælper eller jordemoder har det fulde ansvar og jeg må endelig ikke afsløre min sårbarhed eller at der er noget, jeg ikke kan. Jeg må fastholde mig selv og andre, i at jeg godt kan selv. Det er ensomhed. Ensomhed på jobbet eller i hjemmet.

Måske brydes ensomheden, en af gangen. Bare et menneske at være sammen med, at åbne sig for, at erkende at man har brug for hjælp.
Posted in: Tanker